torstai 17. toukokuuta 2018

IKEAn PAX-vaatekaappien tuunausta ja integrointia

Meidän talomme kaikki vaatesäilytysjärjestelmät ostetaan IKEAsta. Kävimme jo helmikuussa ostamassa kaikki PAX-vaatekaappiemme rungot, kun niissä oli silloin käynnissä alennusviikot. Laskin, että säästimme alennuksilla noin 200 euroa, tosin rungot olivat sitten pari kuukautta raksalla jaloissa pyörimässä. Sisusteet ostettiin noin kuukausi sitten, kun runkoja alettiin pystyttämään. Alla kuvassa näkyy vain osa ostoksistamme. Isännälle ja appiukolle lämpimät kiitokset kaikkien osien roudaamisesta, itse kun olen jo pidempään vältellyt nostamista..


PAX-vaatekaappeja tulee meillä alakerrassa eteiseen ja yläkerrassa molempiin lasten makuuhuoneisiin sekä vanhempien makuuhuoneen yhteydessä olevaan vaatehuoneeseen. Toiseen yläkerran vaatehuoneeseen tulee Algot-järjestelmän hyllyköt, jotka hankitaan hyvin todennäköisesti vasta muuton jälkeen. Vaatekaappien suunnittelun osalta meillä oli ongelmia jokaisessa tilassa, nimittäin ilmanvaihtokanavien vuoksi jokaiseen vaatekaapeille varattuun tilaan oli tulossa kotelointeja (kuvassa tähdillä merkitty ongelmakohtia). Olimme myös jo talon suunnitteluvaiheessa yrittäneet tehdä vaatekaappien nurkkauksista oikean kokoisia vaatekaapeille, mutta vähän pieleen meni silti. Toisessa lasten makuuhuoneessa (B) olin laskenut, että tila on 275cm leveä, jotta voisimme laittaa siihen kaksi 100cm leveää runkoa ja yhden 75cm leveän. Jokin aivopieru oli kuitenkin käynyt, kun en tajunnut että eihän liukuovia saa kuin 150-200cm kokonaisuuksille, ja halusin ehdottomasti kaikkiin kaappeihin liukuovet. Toisessa lasten makkarissa (C) olimme pyrkineet siihen, että tila olisi 2m leveä liukuovikaapistolle, mutta aukosta tulikin lopulta noin 195cm leveä. Voi niitä ärräpäitä, joita tästä pääsi, mutta päädyimme ottamaan molempiin makkareihin niin suuret liukuovikaapit kuin niihin mahtui. Meidän vaatehuoneessa oli etukäteen tiedossa tuleva kotelointi sekä pyykkikuilun tuomat haasteet. Itselleni tuli yllätyksenä myöhemmin vielä se, että toiseenkin reunaan tuli jakotukki, jolle piti rakentaa isompi väliseinärunko, ja jonka huoltamiseen piti jättää tilaa.

Tein ennen ostoksille lähtöä suunnitelmat vaatekaapeista netissä IKEAn suunnitteluohjelmalla, ottaen huomioon ilmanvaihtokanavat ja tilan muut rajoitteet. Lisäsin kullekin huoneelle selvyyden vuoksi omat ostoslistat, ja tulostin ne mukaan. Ostoslistoista näki myös, että kaikkia tuotteita oli todennäköisesti saatavilla paikan päältä. Kaikkiin paitsi omaan makuuhuoneeseemme tuli peililiukuovet. Minua kun ei hirvitä pienokaisten sormenjälkien pyyhkiminen peiliovesta, ja rakastan sitä miten peili avartaa tilan kuin tilan :)

A. Alakerta, eteinen. Tässä piti huomioida, että oikeassa reunassa kulkee ilmanvaihtokanava ja takaseinän takana on jakotukki. Kaikille omat pipo- ja hanskalaatikot vasemmalla. Pari leveää laatikkoa aikuisten tärkeille tavaroille, ja hyllyjä laukuille ja ulkoilutarvikkeille. Ulos vedettäviä kenkähyllyjä ja kesää varten lapsille oma vaatetanko matalalla korkeudella. Talvella tanko voidaan ottaa pois, kun aikuisten takit ja lasten haalarit ovat pidempiä ja vaativat enemmän tilaa.
B. Toinen lasten makuuhuone. Vaatekaapit asetetaan vasempaan reunaan, niin eivät osu ilmanvaihtokanavaan. Lapsen kauluspaidoille ja muille siistimmille vaatteille tanko. Sekä leveitä että kapeita laatikoita, testaamalla selviää kumpaan sopii paremmin lelut tai vaatteet.
C. Toinen lasten makuuhuone. Vaatekaapit vasempaan reunaan, niin etteivät osu ilmanvaihtokanavaan. Samoin vaatetanko siistimmille vaatteille. 75cm leveät laatikot.
D. Meidän vaatehuone. Oikeaan reunaan jätetty tilaa jakotukille pääsyyn. Vasemmassa reunassa vähemmän syvä hylly, jotta kaapit tulevat samaan linjaan takana olevasta kotelosta huolimatta. Sekä äidille että isille oma 100cm laatikosto korutasoineen. Ylimpänä lasilevy. Laatikot ulottuvat keskimääräistä korkeammalle, kun olemme isännän kanssa melko pitkiä.
Ostoslistat mukaan ja suoraan varastolle ilman ylimääräistä kiertelyä.
Eteisessä (A) oikeanpuoleinen vaatekaappi piti loveta sekä kyljestään että jaloistaan takana kulkevan viemäriputken ja korotusvalujen vuoksi. Isäntä otti kuviosahan kauniiseen käteen, poisti ylimääräiset palat ja ruuvaili kaappia kasaan sieltä mistä pystyi. Olimme myös ostaneet yhden ylimääräisen kaapinrungon, josta leikattiin sopivat palat kulman koteloon. Niiden kiinnitystä vahvistettiin kulmaraudoilla. Taustalevystä poistettiin pala, jotta jakotukille pääsee tarvittaessa. Myöhemmin tähän voidaan askarrella jokin luukku, mutta nyt siihen tulee alkuun eteen vain kenkähyllyt, jotka on helppo poistaa mutta peittävät ruman näkymän.





Halusimme vaatekaappien asettuvan tilaan niin, että ne näyttävät mahdollisimman kiinteästi paikkaansa kuuluvilta. Se tarkoitti sitä, että kaapin yläpuolelle ei saisi jäädä tyhjää tilaa näkyviin. Meillä yläsokkelin rakentaminen oli osaltaan myös käytännön sanelema pakko, koska jokaisessa aukossa kulki lattiasta kattoon jokin putki, joka olisi pitänyt joka tapauksessa piilottaa. Olisi tietysti ollut helpompaa tilata vaatekaapit mittatilauksena ja ostaa liukuovet lattiasta kattoon ulottuvina. Tähän ei kuitenkaan ollut budjetissamme varaa. Koko talon vaatekaappeihin liukuovineen oli varattu 4000 euroa, ja kysymämme tarjouksen perusteella pelkästään yhden huoneen mittatilauskaapit kattoon asti ulottuvine liukuovineen olisivat maksaneet 1600-1700 euroa. Tee se itse -projekti tuli siis tästäkin.

Vaihtoehtoina oli yläsokkeli kalustelevystä tai kipsilevystä. Ensimmäinen olisi ollut se helpompi vaihtoehto, mutta sokkelista olisi tullut erivärinen kuin ympäröivän tilan seinistä, ja olisi siksi voinut näyttää tökeröltä. Päädyimme siis kipsilevyyn. Ihan ensimmäisenä kaapin kaatuminen estettiin poikittain asetetulla kakkoskakkosella, joka kiinnitettiin seinässä oleviin pystykoolauksiin sekä kaappiin. PAX-rungoissa on itsessäänkin kaatumisen estoa varten ruuvauspaikat ja tuet, mutta me emme tienneet niiden sijaintia etukäteen eikä seinässä ollut siksi poikittain lisätukia oikeassa kohtaa. Kun kaapin yläpuolen sokkeli tehdään umpeen, näistä seinän sisään tehtävistä tuista ei tarvitse välittää etukäteen, kun lisätuennat jäävät piiloon sokkeliin.


Seuraavaksi piti tehdä kehikko etureunan kipsilevylle. Tätä varten liukuovikisko piti olla jo asennettuna paikoilleen. Kehikko tehtiin taas kakkoskakkosista, mutta alareunassa niitä piti vähän loveta, jotta ne asettuivat mukavasti kiskon päälle. Myös oikeaan reunaan jäi vähän tilaa kipsilevylle, kun aukko oli suurempi kuin 2 metriä. Sinne laitettiin siis kaapin kylkeen sekä seinään puuta kipsilevyä varten.





Kipsilevykehikon ja siten myös kipsilevyn sijainti syvyyssuunnassa oli hiukan vaikea päättää, sillä halusin että liukuovi sulautuisi seinään, eikä näyttäisi olevan siitä irrallaan niinkuin esimerkiksi alla kuvassa. Levy oli kuitenkin pakko laittaa juuri tuohon siksi, että liukuovien ollessa auki olisi koolaukset ja kipsilevyn alareuna tulleet näkyviin alhaalta päin katsoen, mikäli ne olisivat tulleet enemmän peilin kanssa tasaan. Syvyysero tosin korostuu värieronkin vuoksi tässä kuvassa selkeämmin, kun kipsilevy on vielä tasoitusvaiheessa. Levy siis tasoitettiin ja pohjamaalattiin aivan kuten muutkin seinäpinnat, ja maalattiin samalla sävyllä kuin tila muutenkin. Eteisen nykytilasta on nyt näyttää vain tuollainen kuva, jossa peiliovet on suojattu rikkoutumiselta pahveilla.



Toiseen lasten makuuhuoneeseen (B) ostimme kaksi 100cm runkoa ja niihin liukuovet. Päätimme täyttää jäljelle jäävän tilan avohyllyllä, johon lapset voivat laittaa useimmiten käyttämiään leluja tai myöhemmin vaikka koulukirjojaan. Kysyimme tarjousta mittatilatulle avohyllykölle, mutta sellaisen toimitusaika olisi ollut meidän kärsivällisyydellemme liian pitkä, ja hintakin hiukan korkeampi kuin itse rakennettuna. Koska tilaa oli noin 70cm, päätimme ostaa ylimääräisen 75cm kaapinrungon ja tuunata siitä sopivan itse, eli isäntä leikkasi kaikista osista ylimääräiset sentit pois ja teki uudet kiinnitysreiät. Koska en halunnut, että kiinteään avohyllyyn jäisi näkyviin rungossa oleva reikärivistö, isäntä ystävällisesti täytti vaimon toiveet ja askarteli kaapinrungon hyllyineen kiinni nurjalta puolelta. Sitten taas laitettiin kaapin yläpuolelle kipsilevyä sekä tasoitettiin ja maalattiin sekin.


Taakse jäi tilaa ilmanvaihtokanavalle, luonnollinen kotelointi siis

Kaikki hyllyt sahattu uuteen mittaan


Alla olevassa kuvassa näkyy lopputulos. Tarkkasilmäiset ehkä huomaavat, että liukuovi on vasemmasta reunastaan aivan kiinni seinässä. Liukuovien avattavuus on tärkeä ottaa huomioon kaappeja suunnitellessa. Eteisessä jätimme kaapinrungon ja liukuoven noin sentin verran irti seinästä, jotta sormen saa seinän ja liukuoven väliin. Tämä ei ollut isännän mielestä tarpeeksi kaunis vaihtoehto, ja hän päätti tässä lastenhuoneessa laittaa rungon ja liukuoven kiinni seinään. Tässä ratkaisussa isäntä aikoo asentaa liukuoven pintaan jonkinlaisen pystykiskon tai vetimen, josta on helppo avata ovi. Tuollaisenaan sen avaaminen on vaikeaa.

Lopputulos liukuovien ja maalausten kanssa. Avohyllyn yläreunaan laitetaan vielä akryylimassaa siistimään liitos
Toisessa lastenhuoneessa (C) kaapisto rakennettiin aivan samalla tavoin kuin edellisessä huoneessa. Tilaa oli vain 150cm leveälle liukuovikaapistolle, joten reunaan tuunattiin 50cm leveästä rungosta jäljelle jääneeseen 45cm tilaan avohylly. Takana kulki jälleen ilmanvaihtokanava. Erona muihin tiloihin oli se, että syvennys oli hiukan pienempi, ja liukuovet tulivat luontaisesti vähän syvennyksen ulkopuolelle. Silloin liukuovesta on helpompi ottaa kiinni, vaikka se lopputuloksessa ehkä vähän näyttäisikin "leijailevan" tuossa seinän päällä yksinään.



Meidän vaatehuoneessa oli suurimpana ratkottavana pyykkikuilun nurkkaus. Meillä on ollut runkovaiheesta lähtien reikä vaatehuoneen lattiassa, ja nyt siihen piti miettiä jokin luukkusysteemi, joka täyttää turvallisuuskriteerit ja on helppo käyttää. Mitään ohjeistoa pyykkikuilun luukun korkeusvaatimuksista en ole löytänyt, mutta voitaneen olettaa, että 1000mm, joka kerroskaiteidenkin korkeudeksi vaaditaan, on riittävä korkeus pyykkikuilun sisäänmenoluukulle.

Olin haaveillut, että pyykkikuilun luukku saataisiin jotenkin sopimaan vaatehuoneen muuhun kalustukseen, mutta eipä aikaisemmin ollut käynyt mielessä että sekin voitaisiin askarrella PAX-rungoista. Isäntä otti jälleen käsittelyyn ylimääräisen kaapinrungon sekä aikaisemmista tuunauksista jääneitä palasia ja teki aukkoon sopivan, etupuoleltaan umpinaisen kaapin. Aukon sisään tehtiin liukumäki, jotta vaatteet ohjautuvat aukkoon eivätkä vain putoa sen viereen.

Muut rungot paikallaan ja vasemmassa reunassa pyykkikuilun aukko lattiassa
Pyykit putoavat kolosta kodinhoitohuoneen pyykkikaappiin
Kaappi edestä umpinainen 1000mm korkeuteen asti. Takaa näkyy "liukumäki", eli tuohon päälle laitetaan pala taustalevyä, jota pitkin pyykit valuvat aukkoon.
Tässä kohtaa sattui isännän ainoa pikkumoka koko vaatekaappituunauksissa.
Runko oli pari milliä liian suuri, ja oli työn ja tuskan takana saada se sopimaan paikoilleen.
Pyykkikuilulle tehtiin hyllylevystä ylöspäin nouseva luukku pianosaranoilla. Vielä jonkinlaiset hidastimet ehkä joskus tähän asennetaan, niin ei tarvitse pelätä luukun kolahtamista takaisin alas.


Vaatehuoneen toisessa reunassa on jakotukki asennettu seinän sisään. Sen lisäksi huoneen nurkkaan piti tehdä tuuletusaukko viereistä kylpyhuonetta varten. Näiden ja reunimmaisen kaapinrungon väliin jäi noin 20 cm työskentely- ja tuulettumistilaa.



Vielä pohdiskelemme, mitä pyykkikuilun runkoon tulee yläpuolelle, ehkä peili ja pari hyllyä? Samaten kulmakaapin rungossa on nyt vain muutama hyllylevy, koska alapuolelle voi laittaa vetolaatikoita tai hyllyjä lisää. Täytynee ensin täyttää olemassaolevat laatikot ja hyllyt, ja katsoa vasta sitten minkälaisille säilytysratkaisuille on enemmän lisätarvetta.





Minulla on yhdessä aikaisemmassakin asunnossa ollut PAX-vaatekaapit, ja olin silloin todella tyytyväinen niiden kestävyyteen ja laatuun. Kaikkiaan olemme oikein tyytyväisiä kaappiemme lopputulokseen. Selvisimme mielestämme melko edullisesti, kun budjetti 4000 euroa taisi pitää. Lopulliset laskelmat on vielä tekemättä, kun osa kuiteista odottaa ylöskirjaamistaan. PAX-vaatekaapeista on tosiaan moneksi, eikä tämä edes ole mikään maksettu mainos :)

4 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen ja perusteellinen postaus! Meillekin on tulossa isoon vaatehuoneeseen Paxit, niin tästä sai vähän inspiraatiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä PAXit on kyllä ihania, en malta odottaa että saa siirtää omat vaatteensa tuonne vaatehuoneeseen. Varmaan vain murto-osa laatikoista täyttyy - täällä vuokrakämpässä yksi 3m2 vaatehuone on palvellut koko perheen vaatevarastona sekä liinavaatevarastona, eli omat vaatteet on tullut tässä asuessa karsittua aika minimiin..

      Poista
  2. Kiitos, todella hyvä postaus! Tuli googlaamalla, kun etsin ideoita, millainen sisus Paxissa on täydellinen. Oli myös vähän harmissani, kun meilläkin kolo, mihin Pax tulee, on vähän hankalan mittainen, mutta tuollaisilla itse tuunattavilla avohyllyillä saadaan homma toimimaan. Pakko myöntää, ettei tuo tullut edes mieleeni.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...